Писателите вдъхновяват читателите като пишат красиви и романтични или не толкова романтични

...
Писателите вдъхновяват читателите като пишат красиви и романтични или не толкова романтични
Коментари Харесай

Любов, страдание и подкрепа: Историите на четирима велики писатели

Писателите вдъхновяват читателите като пишат красиви и сантиментални или не толкоз сантиментални истории. Редица любовни романи са предиздвикали доста хора по света да останат замечтани със спотаен мирис след прочита на последната страница. Какво ги е въодушевило обаче, за да ни впечатлят и да се запечатат думите им през вековете?

Какво ли е минал Толстой, с цел да извърши с живот облика на Ана Каренина? Какви ли събития са тласнали Франсис Фицджералд към написването на шедьовъра „ Великият Гетсби “? 

Точно тези велики любовни истории следва да разгледаме. 

1. Лев и София Толстой
               

Какъв е бил животът на Лев и София Толстой излиза наяве най-вече от разкази на хората към тях, както и от текстовете на София, както и от книгата " Чия е виновността? "  Известната начална имитация на " Ана Каренина " ни споделя, че " всички щастливи фамилии си наподобяват, само че всяко нещастно семейство е нещастно по собствен личен метод ".

От дневниците на София излиза наяве каква е била личността на Толстой - един нечовечен и сложен за фамилен живот човек, апатичен към фамилията си, безпределно сериозен, който принуждава брачната половинка си да кърми всичките им 13 деца макар тъгите, които ѝ предизвиква тази активност.

Много сантиментално, нали?

" Всички неща, които той проповядва в книгите си за щастието на човечеството, единствено усложняват живота дотам, че ми става все по-трудно да пребивавам ", написа София - която преписва на ръка всички ръкописи на Толстой, в това число " Война и мир " - при започване на 1895 г. 

" Вегетарианската му диета значи приготвянето на две вечери, което значи два пъти повече разноски и два пъти повече работа. Неговите проповеди за любовта и добротата го вършат апатичен към фамилията му и значат нахлуване на всевъзможен тип вълнения в фамилния ни живот. А отводът му от светските богатства (само на думи) го направи безпределно сериозен и укорителен към другите. " Така ли си представяхте създателят на " Ана Каренина "?

2. Христо и Венета Ботеви

Няма по какъв начин най-малко един път в живота си да не сте се прехласвали по стихотворение на Ботев. Едно от най-забележителните му - „ До моето първо либе “, отдадено на неговата обичана, носи своя история и подсказва за пламенната обич на двойката.
               

През юли 1875-а, Ботев се събира с Венета, която му оказва помощ да си купи печатница и да издава своя вестник „ Знаме “, финансира изпадналите в неволя негови приятели, носи им храна и облекла. Грижи се и за свекърва си Иванка и тримата си невръстни синове, които тя довежда със себе си в Букурещ след гибелта на брачна половинка си даскал Ботьо Петков през 1869 година С една дума, Венета споделя напълно мизерния живот на мъжа си.

Тъжна история, тъй като е белязана с доста недоумение, ругатни и клюки по техен адрес. Венета се е отличавала като борбена и непреклонна жена. Тя даже е направила нещо, което не могат да одобряват нито околните ѝ, нито обществото: поискала е бракоразвод от първия си мъж. Тя сграбчва сина си Димитър, който е единствено на три години, и бяга в Румъния при вуйчо си – владиката Панарет Рашев. 

3. Франсис Скот Фицджералд и Зелда

Фицджералд е прочут със своите нежни произведения и красиви разкази, романтизиращи Франция. Какво обаче се крие зад тях? Писане под напън, с цел да се покриват всички прищевки на него и брачната половинка му Зелда. Това надали е незнайно на хората, осведомени с историята на бележития създател на „ Великият Гетсби “. 

Определено всички сведения за личността на Зелда демонстрират, че тя се е преплитала с тази на Дейзи Бюканън, която се появява във " Великият Гетсби " като мързелива и безгрижна представителка на празноглавите богати дами. Но в романа, Скот икономисва презрението си за Бюканън, чиито големи запаси им разрешават да карат други хора да почистват бъркотиите на двойката.

Скот също постоянно е бъркан със личното си създание - неуместно богатия Джей Гетсби. Но романът е поучителна история, в която Гетсби се пробва да употребява нелегално извоюваното си благосъстояние, с цел да пресъздаде предишното.



Макар че Скот постоянно написа за висшето общество, до края на дните си той резервира твърдата си средно-западна религия в честността и трудолюбието, както и отчайващо ниския си банков баланс.

Нуждата от пари стимулира Скот да напише огромна част от късите си художествени творби. Едва по време на дълбоката меланхолия, когато е заставен да постъпи на работа в холивудските заводи за сюжети, той се отклонява от същинското си предопределение.

До гибелта си Фицджералд е приключил четири романа и 160 описа. Определено не става дума за доста блестяща любовна история, само че тя е съумяла да помогне на създателя да сътвори стряахотни творби.

4. Стивън и Табита Кинг



Тук към този момент приказваме за олицетворението на стабилната връзка и любовта способна да те извиси до невиждани върхове. Кинг неедноократно е казвал в изявленията какъв брой доста дължи на своята брачна половинка. Тя го е подкрепяла даже когато са нямали никакви пари и той е работил в пералня, с цел да изкарва прехраната си.

Те се женят спонатнно преди повече от 50 години и реализират толкоз доста дружно преди Стивън да стане 'Царят на ужаса'.

Двамата се женят през 1971 година " Ожених се за нея, тъй като я обичах и тъй като се разбирахме толкоз добре отвън леглото, колкото и в него ", споделя той през 2003 година " Все отново пишещата машина беше фактор ", майтапи се той, тъй като се нуждаел от такава, с цел да написа разказите си.

През 1973 година те към този момент имат малко дете и новородено и едвам задоволително пари, с цел да сложат храна на масата. Двойката живеела в ремарке - Тя работела в Dunkin' Donuts през нощта, а денем пишела. Той работел като преподавател и пишел разкази за списания за джентълмени като Cavalier и Playboy. По време на лятната почивка Стивън Кинг се занимавал със странични действия като чистач и чиновник на бензиностанция, с цел да свърже двата края.

Може би по този начин се става популярен публицист – когато имаш човек до себе си, подготвен да те поддържа все пак и всички.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР